tyskland enig men Ungarn fordømmer EU-domstolens avgjørelse om distribusjon av flyktninger mens Slovakia engasjerer seg


06 Sep
06Sep

tyskland enig men Ungarn fordømmer EU-domstolens avgjørelse om distribusjon av flyktninger

Mens Slovakia erklærte sitt engasjement for EU-domstolens avgjørelse om å avvise sin appell for distribusjon av flyktninger, avviste Ungarn oppløsningen og fordømte den, mens Tyskland og EU ønsket det velkommen.

Tysklands utenriksminister Ziegmar Gabriel imot beslutningen fra EUs høyesterett onsdag den 6. september 2017 at EU-landene skulle akseptere flyktninger og asylsøkere og oppfordret medlemslandene til raskt å gjennomføre resolusjonen. "Jeg har alltid fortalt våre partnere i Øst-Europa at det er godt å avklare spørsmål lovlig dersom det er tvil, men nå forventer vi at alle våre europeiske partnere skal følge domstolens avgjørelse og gjennomføre avtalene uten forsinkelse," sa Gabriel i en uttalelse.

For hans del sa statsministeren i Slovakia, Robert Fico, at Slovakia aksepterer Domstolens dom, som avviste saken som ble innlevert av Bratislava mot EU for å omfordele flyktninger til landene i unionen. Fico sa at Slovakia tilhører EUs hjerte, men kritiserer fortsatt sin beslutning, som hun og Ungarn beskriver som "urettferdig". "Flyktninger vil ikke komme til Slovakia. Skal vi bygge en vegg for å holde dem med oss?" Slovakiets tilbud om solidaritet gjennom deltakelse i vern av europeiske grenser var "mer logisk".

Ungarn avviste EU-domstolens dom og forpliktet seg til ikke å motta flyktninger selv etter dommen. "Dommen er skammelig og uansvarlig," sa utenriksminister Peter Ziegarto og la til at "det er en politisk regel som bryter med europeisk lov og europeiske verdier." Han fortsatte med å si at avgjørelsen undergraver Europas sikkerhet og fremtid, og lover at landet ikke vil motta flyktninger i henhold til EUs plan.

"Det er på tide å jobbe i enhet og solidaritet som det burde være," sa EU-innvandringskommisjonær Dimitris Aframopoulos i en tweet. Men en talsmann fra UNHCR nektet en rapport om at det ville sende inn et nytt forslag til overføring av 40 000 asylsøkere.

EU-domstolen utstedte sin beslutning onsdag morgen, avslå krav fra Slovakia og Ungarn om innvandringspolitikk i blokken og støttet Brussels rett til å tvinge medlemslandene til å motta asylsøkere. Det er ikke klart hvordan Brussel vil forsøke å tvinge østeuropeiske land til å akseptere flyktninger, hvorav mange ikke vil ha stabilitet i disse landene.

(AFP, DPA, Reuters)

DW

Kommentarer
* E-postadressen vil ikke bli publisert på hjemmesiden.