Flyktninghjelpen tørker opp i Hellas etter hvert som medieinteressen avtar


04 Aug
04Aug

Flyktninghjelpen tørker opp i Hellas etter hvert som medieinteressen avtar

EU hevder at flyktningstrømmer fra Tyrkia til Hellas har bremset, så det kutter finansiering til hjelpebyråer og betaler den greske regjeringen for å overta tjenester der i stedet.

Det slutter aldri å forbløffe meg hvor raskt media slår av. Bare i fjor vann journalister prisbelønninger for å se at flyktninger druknet. I fjor døde syv mennesker like utenfor den tyrkiske kysten, og det ble knapt nevnt.


Det er mange grunner til, og det er ikke nyheter om at journalistikken er uklar. De fleste utsalgssteder forblir ikke på historien.


For EU, det er gode nyheter. Det betyr mangel på oppmerksomhet på konsekvensene av å avslutte finansieringen av hjelpebyråer som arbeider for å lette flyktningens lidelser i Hellas.


I hovedsak har EU bestemt seg for at krisen i Egeerhavet er over, og det er ikke behov for nødhjelp lenger. Den har skiftet sitt økonomiske ansvar til den greske regjeringen i stedet for å betale spesialisthjelpegrupper. Det forventes at Hellas vil takle.

De prøver å være høflig, men hver person fra hver ikke-statlig organisasjon (NGO) vi har snakket med denne uken på øya Chios, er et sted mellom forvirret og apoplektisk.


Ingen tror at Hellas har evnen til å håndtere de enorme problemene som er involvert i omsorg for flyktninger og deres barn.


En felles uttalelse om syv av dem, inkludert Leger Uten Grenser (kjent av sine franske initialer, Leger Uten Grenser), Redd barna, Leger fra verden og andre sa:

"Til nå er det ikke gitt noen nasjonal responsplan, og informasjon om hvordan overgangen vil bli gjennomført, mangler stort."


Det var 11. juli. Ingenting har endret seg siden.


Et eksempel: utdanning. Den greske regjeringen har ingen plan for å skole barn i flyktningleirer på øyene med den begrunnelse at folket er forbigående.


Men de er ikke, og mange har vært på Chios i nesten et år. Det er lang tid å ikke gå i skole.


På Chios hadde en liten NGO forsøkt å utdanne barn fra leirene, men etter at EU har kuttet sin finansiering, har det vært å crowdfund sine tjenester fra offentligheten. På fastlandet var Save the Children mye å gjøre. Ikke nå lenger. Nesten hvert børneprosjekt forlater.


Men dette er saken: Den greske regjeringen har fått hundrevis av millioner euro til å bruke for å erstatte disse tjenestene. Det er ingen grunn lenger, hvorfor offentligheten må stumpe opp.


Tusenvis av barn ute av skolen


Det er ikke engang et nytt problem. På fastlandet går 2000 av 20.000 flyktningbarn til greske offentlige skoler. Det er 10 prosent, hvis matematikk er riktig, så går 18.000 ikke i skole riktig.


Blant annet går traumspesialistene fra de medisinske gruppene på øyer som Chios. Dette er de første menneskene som flyktninger går bort fra Syria eller Irak, kan bli introdusert til. På Chios har de annonsert tilsvarende jobber på det lokale sykehuset. Det er ikke klart om de vil bli fylt. På grunn av dette skriver de ikke.

Det var og forblir forskjellige behov på forskjellige steder. I Middelhavet utenfor Sicilia-kysten har hjelpegrupper skip og redd folk som ellers ville drukne. De blir anklaget - falskt og opprørende - av samspill med menneskehandlere.


På Egeerhavet har EU nå bestemt at NGOer er overflødige og unødvendige. Overalt er det mistanke om organisasjoner, som i andre deler av verden er lovet av vestlige regjeringer som uunnværlig. Likevel er de i økende grad observert som en del av problemet.


Tilbake til Chios. Verken Europa-kommisjonen eller den greske regjeringen ser ut til å være under noen press for å forklare hvordan nøyaktig nesten 1 milliard euro tildelt Hellas blir brukt, og hvordan det vil forbedre et midlertidig system som drives av omsorgsfolk, som nettopp har blitt demontert i interessen Å foreslå at det ikke lenger er en krise.

Kommentarer
* E-postadressen vil ikke bli publisert på hjemmesiden.