Østerrike har innført ny «burka-lov»


03 Oct
03Oct

En ny lov er innført i Østerrike, som gjør det ulovlig å dekke til ansiktet sitt – men forbudet rammer bare 150 kvinner.


NTB melder at «burka-forbudet», som loven kalles på folkemunne, ikke bare gjelder for religiøse plagg.

Det er heller ikke lovlig å bruke munnbind utenfor sykehusene, masker offentlig, eller skibriller utenfor skianleggene.

Loven trådte i kraft søndag, og politiet har fått tillatelse til å bruke makt om noen nekter å vise ansiktet sitt.

Brytes loven risikerer man en bot på 150 euro, tilsvarende omkring 1.400 kroner.

 det gjelder ikke bare muslimske kvinner. Alle kvinner kan bruke hodeplagg, og hvis denne voldsomme islamofobien fortsetter, vil det komme en dag hvor vi må be alle kvinner som bruker hodeplagg – alle – ut av solidaritet for de som gjør det av religiøse årsaker.

Loven kommer etter at landet så en stor høyrevridning ved forrige valg.

Landets president Alexander Van der Bellen (73) har tidligere beklaget at loven, som av mange blir betraktet som islamofobisk og rasistisk, er blitt gjennomført.

Lovgivning som forbyder full-face muslimske slør i offentlige rom har trådt i kraft i Østerrike.
Regjeringen sier at loven, som sier ansikter må være synlig fra hårlinjen til haken, handler om å beskytte østerrikske verdier.
Det kommer foran et generalvalg senere i måneden som kunne se gevinster av den høyre høyre frihetsparten.
Muslimske grupper har fordømt loven og sier at bare en liten minoritet av østerrikske muslimer har full-face slør.
Loven forbyder muslimske slør som burkaen eller niqaben, men stiller også restriksjoner på bruk av medisinske ansiktsmasker og klovne sminke.
Anslagsvis 150 kvinner bærer full burka i Østerrike, men turismeansatte har uttrykt frykt for at tiltakene også vil avskrekke besøkende fra Gulfen


Vil forby ansiktstildekking i norske skoler

I juni presenterte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og den daværende fungerende integrerings- og innvandringsminister Per Sandberg (Frp) et lovforslag som vil forby ansiktsdekkende plagg i skolen.

 Regjeringen foreslår å forby ansiktsdekkende plagg i utdanningsinstitusjoner på alle nivåer, sa Isaksen under presentasjonen.

Kunnskapsministeren startet allerede i fjor høst arbeidet med å forby heldekkende ansiktsplagg på norske skoler, høyskoler og universitet.

– Det er tre hovedgrunner til at vi foreslår dette forbudet. Det første er åpenhet og kommunikasjon, det andre er utdanningssystemet er en spesiell arena hvor det er ekstra viktig at både elever og lærere kan se hverandres ansikt. Det tredje er at dette er lov på lokalt plan, og da bør det være forankret i nasjonal lov, sa Røe Isaksen.

KILDE: TV2 

Journalist : FOUAD HILAL

Kommentarer
* E-postadressen vil ikke bli publisert på hjemmesiden.